Top 7 Geurende Planten voor je Tuin

02-09-2024

Er is niets dat de aantrekkingskracht van je tuin of balkon zo verhoogt als de heerlijke geur van bloeiende planten. Met de komst van de zomer is het een ideaal moment om van het buitenleven te genieten. De zon, de kleurrijke bloemen en het zachte gezoem van bijen brengen de natuur weer tot leven. Door geurige planten aan je tuin, terras of balkon toe te voegen, creëer je een rustgevende oase.

Sommige planten verspreiden hun geur wanneer je ze aanraakt, terwijl anderen de hele dag door hun aroma verspreiden of een betoverende geur in de avond bieden. Deze aromatische planten zijn vaak te vinden bij lokale tuincentra en kwekerijen.

Geurige Planten voor je Tuin

Door de geuren van rozen, lavendel of geraniums te combineren, verbeter je zowel de visuele aantrekkingskracht als de geur van je tuin. Je tuin ziet er niet alleen prachtig uit, maar krijgt ook een aangename geur. In ons tuincentrum in Winterswijk hebben we een brede selectie van geurige planten. Misschien herken je enkele van deze planten, terwijl andere wellicht nieuwe ontdekkingen zijn. Kom langs en ontdek onze top 7 geurige tuinplanten.

1. Rozen

Moderne rozen zijn bekend om hun lange bloeiseizoenen en weerstand tegen ziektes, maar missen soms de klassieke rozengeur. Gelukkig hebben veel tuincentra traditionele rozen die je tuin kunnen vullen met hun rijke geur. Kijk uit naar:

  • Hybrid Franse Rozen (Rosa gallica), waaronder mosrozen (Rosa moschata) en Japanse rugosa rozen (Rosa rugosa).
  • Gallica Rozen, zoals de apothekersroos Rosa Gallica 'Versicolor', beroemd om zijn bloei in juni en heerlijke geur.
  • Mosrozen, beschikbaar als struik- of klimvariëteiten, bekend om hun herhaalde bloei.
  • Japanse Rugosa Rozen, winterharde struiken met één bloeiseizoen.

Roos

2. Lavendel

De geur van lavendel doet denken aan warme zomerdagen en verre reizen. Ideaal voor potten op je terras of als lage haag bij de ingang, verspreidt het zijn geur wanneer je langs de plant strijkt. De grijs-groene bladeren van lavendel blijven ook in de winter bestaan, en je kunt de bloemen drogen voor zakjes of culinair gebruik. Lavendel gedijt goed in zonnige, droge omstandigheden.

3. Geurende Geranium (Pelargonium)

Net als lavendel verspreiden geurige geraniums hun aroma wanneer je hun bladeren aanraakt. Wrijf een blad tussen je vingers om van de geur te genieten. Populaire variëteiten zijn onder andere:

  • Citroen Geranium (Pelargonium graveolens of crispum), met een citroengeur en paarse bloemen.
  • Pelargonium 'Roses of Attar', bekend om zijn rozenachtige geur en roze bloemen.
  • Pelargonium odoratissimum, met een appelgeur en kleine witte bloemen.
  • 'Chocolate Peppermint', met een pepermuntaroma, mauve bloemen en chocoladebruine bladmarkeringen.

Deze geraniums zijn ideaal voor potten op je balkon of terras.

4. Anijs Hyssop (Agastache)

De bladeren van anijs hyssop hebben een kenmerkende anijssmaak. Deze vaste plant bloeit langdurig met kleine lilac- of witte bloemen en trekt vlinders en bijen aan. Het is redelijk winterhard en doet het goed in zowel potten als tuinbedden. Zet het op een zonnige plek voor de beste resultaten.

Geurige Geranium

5. Seringen

De gewone seringen (Syringa vulgaris) kunnen uitgroeien tot een struik van vijf meter hoog. Dwergvariëteiten (Syringa patula) blijven kleiner, en er zijn ook seringen die als standaardbomen worden gekweekt. Ze bloeien in mei en juni en vullen de lucht met hun betoverende geur. Ze gedijen goed in zonnige of licht beschaduwde gebieden, en seringen takken maken prachtige snijbloemen voor vazen met bloemenvoeding.

6. Kamperfoelie (Lonicera)

Kamperfoelie is een aantrekkelijke klimplant die 's avonds een zoete geur verspreidt. De bloemen, die in verschillende kleuren verkrijgbaar zijn, trekken bijen en vlinders aan, waardoor het een uitstekende aanvulling is voor een tuin die gericht is op het aantrekken van bestuivers. Het groeit goed in vochtige, voedzame grond en kan zowel in volle zon als in halfschaduw groeien.

Kamperfoelie

7. Nachtviolier (Hesperis matronalis)

Hoewel minder bekend, geeft de nachtviolier een unieke touch aan je tuin. Deze vaste plant bloeit van mei tot september met witte, roze of lilac bloemen die 's avonds een sterkere geur verspreiden. Het groeit tot ongeveer 80 centimeter hoog en houdt van een vochtige, gedeeltelijk schaduwrijke locatie.

Lokale tuincentra en kwekerijen bieden een brede keuze aan geurige planten. Verrijk je tuin of balkon met deze heerlijke soorten. Of je nu wordt aangetrokken door frisse rozen of kruidige lavendel, je zult ongetwijfeld een favoriet vinden. Bezoek je lokale tuincentrum om te verkennen en ontdek de ideale aromatische planten voor jouw ruimte.

Folder download

-

By submitting this form you agree to our privacy policy.