Maak je tuin vakantie-klaar

19-07-2024

Staat er binnenkort een vakantie voor de deur? Zorg ervoor dat je bij terugkomst niet wordt begroet door een dor gazon, verwelkte planten of een overvloed aan onkruid! Een goede voorbereiding is essentieel. Neem nu al maatregelen om je tuin vakantie-proof te maken. Zo kun je na een zorgeloze vakantie meteen genieten van je tuin of balkon zonder eerst hard te moeten werken. Bovendien kom je direct in de vakantiestemming!

Voor vertrek: Tuin- en balkonchecklist

  • Onkruid verwijderen: Haal al het onkruid weg uit de tuin en potten.
  • Uitgebloeide bloemen snoeien: Knip vlak voor vertrek de uitgebloeide bloemen van dahlia’s, potgeraniums, rozen en andere potplanten weg.
  • Tuinplanten snoeien: Snoei bijna uitgebloeide planten zoals geraniums, klokjesbloemen, spoorbloemen, duizendblad en vrouwenmantel iets terug om nieuw blad en soms zelfs nieuwe bloemen te stimuleren.


     
  • Onderhoud van eenjarige planten: Knip eenjarige planten in potten en hanging baskets, zoals lobelia’s en petunia’s, iets terug om te voorkomen dat ze energie steken in zaadvorming.
  • Hanging baskets verplaatsen: Zet hanging baskets in de halfschaduw tussen vaste planten om uitdroging door zon en wind te verminderen, of breng ze onder bij een plantenliefhebber.
  • Bescherming tegen storm: Plaats potplanten bij dreigend stormweer niet op tafels, maar op de grond in de halfschaduw met een schaaltje water eronder om uitdroging te verminderen. Gebruik plastic flesjes zonder bodem als geïmproviseerde druppelaars.
  • Hoge planten ondersteunen: Bind hoge (klim)planten goed vast om te voorkomen dat ze tijdens een storm breken.
  • Gazon maaien: Maai het gazon op een droge dag, maar niet te kort. Laat het droge maaisel liggen om vocht in de grond vast te houden.


     
  • Mulch strooien: Breng een laag mulch van compost, cacaodoppen of houtsnippers aan bij planten die slecht tegen droogte kunnen. Geef eerst goed water. Mulch beschermt tegen uitdroging en onkruid en voegt op termijn voedingsstoffen toe aan de grond.
  • Water geven: Geef de tuin, potten, kuipen en hangmanden vlak voor vertrek nog eens goed water als het al enkele dagen droog is geweest.
  • Watergeefsysteem installeren: Overweeg een automatisch watergeefsysteem of vraag een betrouwbare buur om je planten regelmatig water te geven. Zet alle pot- en kuipplanten bij elkaar en zet gieters en sproeiers klaar. Vraag ook of de vijver bijgevuld kan worden.

Bedank de plantenoppas

Als dank voor de hulp van je plantenoppas kun je een leuk cadeau uitzoeken in het tuincentrum, zoals een mooie kamer- of tuinplant. Heb je veel groenten of fruit in de tuin? Laat de oppas dan oogsten om voedselverspilling te voorkomen en als vriendelijke geste.

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

By submitting this form you agree to our privacy policy.